top of page
c2c4f8aa-60b0-410c-b90f-c27cd71963d2.jfif

Wat is een groen dak?

Een groen dak, ook wel bekend als een sedumdak of vegetatiedak, is een dak dat bedekt is met een toplaag van planten. Het biedt vele voordelen voor zowel het milieu als de bewoner. Groene daken zijn steeds populairder vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en de vele duurzame voordelen die ze bieden.


Er is verschil tussen extensieve groene daken en intensieve groene daken. Extensieve groene daken bestaan uit een laag van beplanting op een dak. Deze daken zijn niet bruikbaar voor recreatie. De planten bestaan vooral uit Sedumplanten (vetplantjes), grassen en verschillende soorten vaste planten. Een intensief dak is wel bruikbaar voor recreatie, zoals in een normale tuin. Dit worden ook wel daktuinen genoemd. Voor daktuinen is het mogelijk om uit meer soorten planten te kiezen en een ontwerp te maken waar bijvoorbeeld ook ruimte is om een terras op het dak te creëren.


Een groen dak wordt geplaatst op het bestaande dak en bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een drainagesysteem voor het bergen en afvoeren van water. substraat voor de plantengroei en de planten zelf. Een groen dak is een effectieve manier om regenwater te beheren omdat het een deel van het regenwater opvangt, filtert en vertraagt. Hierdoor vermindert de druk op het riool.

De voordelen van een groen dak

Groene daken bieden verschillende voordelen, zowel op ecologisch als op economisch vlak. Allereerst dragen ze bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit door het filteren van schadelijke stoffen en het verminderen van de uitstoot van CO2. Ze dienen als groene longen in stedelijke gebieden en helpen hitte te verminderen door de opname van zonnestralen en de verkoelende werking van de vegetatie. De binnentemperatuur in huis kan tot wel 4 graden Celsius verminderen.


Groene daken bieden ook verschillende financiële voordelen. Zo bespaar je kosten doordat de isolatie van een huis verbetert. Ze zorgen voor een natuurlijke thermische barrière, waardoor de warmte in de winter wordt vastgehouden en in de zomer wordt afgeweerd. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, financiële voordelen, een temperatuurverschil met een normale situatie en het creëren van een comfortabeler binnenklimaat. Zo bespaar je dus aanzienlijk op de stookkosten tijdens de koudere dagen. Ook gaat de dakbedekking langer mee dan normale daken, wat kosten bespaart op de langere termijn. Deze factoren zorgen uiteindelijk ook voor waardestijging van je huis.


Heb je een huis met zonnenpanelen of overweeg je deze te nemen? De vegetatie op groene daken verhoogt de efficiëntie van de zonnepanelen door de verkoelende werking van het groen dak op de koppeling  van de zonnepanelen. De opbrengsten van zonnenpanelen kunnen daarom tot wel 6% hoger uitvallen in combinatie met een groen dak.


Een ander belangrijk voordeel van groene daken is hun vermogen om regenwater vast te houden. Ze fungeren als een waterbuffer en verminderen de belasting van het rioleringssysteem tijdens zware regenval. Het opvangen en vasthouden van regenwater helpt overstromingen te voorkomen en draagt bij aan een duurzaam waterbeheer.
 

Groene daken bieden ook een habitat voor planten, insecten en vogels in stedelijke gebieden, waar groen vaak schaarser is. Ze bevorderen de biodiversiteit en dragen bij aan een gezonder ecosysteem. Bovendien kunnen groene daken geluidsoverlast verminderen, de levensduur van het dak verlengen en de waarde van het pand verhogen.

f503de89-eec0-4d17-81da-50a46fb520e3.jfif

Alle voordelen van een groen dak op een rijtje

Verkoelende werking 

Toename biodiversiteit 

Waterberging 

Verbetering luchtkwaliteit 

Hoger rendement zonnepanelen 

Langere levensduur dakbedekking 

Waardestijging van je huis 

Een groenere leefomgeving 

 

Meer info over deze factsheet vind je hier.

Verhoog het rendement van je zonnepanelen met een groen dak!

Wist je dat een groen dak onder je zonnepanelen de prestaties van uw zonne-energiesysteem kan verbeteren? Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de verkoelende werking van een groen dak een aanzienlijke impact kan hebben op de efficiëntie van zonnepanelen. Door te kiezen voor een combinatie van groene daken en zonne-energie, kun je maar liefst tot 6% extra rendement per jaar behalen!

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat groene daken een positieve invloed hebben op de prestaties van zonnepanelen. In het onderzoek kun je meer lezen over deze studies en hun bevindingen. Ben je geïnteresseerd in het installeren van een groen dak in combinatie met zonnepanelen? Aarzel dan niet om
contact met ons op te nemen!

 

Ons deskundige team staat klaar om je te voorzien van alle benodigde informatie en advies over de voordelen en mogelijkheden van het combineren van groene daken en
zonnepanelen. Ontdek hoe jij het maximale uit je duurzame energieopwekking kunt halen door te kiezen voor de aanleg van een groen dak. Verhoog niet alleen je rendement, maar draag ook bij aan een groenere en duurzamere toekomst! Bekijk onze projecten voor inspiratie.

Wat is een daktuin?

Een daktuin transformeert je dakruimte in een levendige, groene oase waar je kunt relaxen, een boek kunt lezen of kunt genieten van de zon. Deze andere variant op een ‘gewoon’ groen dak is bedoeld om te recreëren met bijvoorbeeld een terrasje erbij. Maar een daktuin gaat veel verder dan alleen een gezellig terrasje. Bij voldoende ruimte kun je een volwaardig stadspark of zelfs een voetbalveld op je dak creëren. Een daktuin is daardoor echt een toevoeging aan je huis en tuin, welke je meer buitenruimte biedt en een echt tuingevoel geeft!


Een daktuin biedt bovendien meer mogelijkheden voor verschillende typen beplanting, zoals vaste planten. Dit is nog beter voor de biodiversiteit. Verder slaan daktuinen nog meer regenwater op dan normale groene daken. Neem voor meer inspiratie een kijkje bij onze projecten!

Handige weetjes

• Voor een extensief groen dak behoef je geen vergunning aan te vragen.
• Het benodigd extra draaggewicht van een extensief groen dak is afhankelijk van de hoeveelheid waterberging (65 kg per vierkante meter of hoger).
• Een extensief groen dak heeft een waterbergend vermogen van minimaal 25 liter water per vierkante meter, wat door toevoeging van meer substraat en drainage verder op kan lopen.
• Het is ook mogelijk om een lichtgewichtsysteem toe te passen van 50 kg per m2, dat op nagenoeg ieder dak gelegd kan worden. Minder gewicht gaat ten koste van de hoeveelheid waterberging. Hoe meer waterberging er mogelijk is, hoe fijner de planten het vinden.
• Een groen dak kan ook aangebracht worden op hellende daken.

Aanplanten van een groen dak

Groendaken kunnen op verschillende manieren aangeplant worden:

- met sedummatten

- sedumspruiten

- sedum plugplanten

Sedum plugplanten geven de mogelijkheid om een keuze te maken in welke sedumsoorten op verschillende plekken geplaatst kunnen worden. Zo is het mogelijk om hogere soorten te gebruiken voor een betere zichtbaarheid. De keuze van soorten, biedt ook extra mogelijkheden om de biodiversiteit te verhogen.

Meer informatie of vrijblijvende offerte aanvragen?

Interesse in een groendak en wilt u meer informatie of wil u graag een vrijblijvende offerte ontvangen, vul dan onderstaand formulier in.

Type dak

Bedankt voor de inzending!

bottom of page