top of page

Een groendak zelf aanleggen?

Een groendak zelf aanleggen, hoe pak je dit aan?

Heb je interesse ik het zelf aanleggen van een groen dak 25 liter of groen dak 30 liter, volg dan onderstaande stappen. Voor de aanleg van deze groendaksystemen is een dak met opstaande dakranden vereist. Indien je geen opstaande dakranden hebt raden wij u aan contact met ons op te nemen.

Wat heb je nodig?

Om een groen dak aan te kunnen leggen heb je de volgende dingen nodig:

- Groendakpakket naar keuze

- Geschikte bladkorf (voor iedere dakafvoer één stuk)

- Stabiele ladder (voldoende lang voor het dak)

- Mes en/of schaar

- Bezem

- (Blad)hark

- Eventueel handschoenen

- Een gezonde dosis spierkracht

​

Tip: verzorg de aanleg van het groen dak met minimaal twee personen. Dit maakt de aanleg en tillen van spullen makkelijker en lichter.

Stap 1

Zorg ervoor dat je dakbedekking schoon is, zodat er geen blad of andere zaken op liggen die onder druk het dak kunnen beschadigen. Zorg dat het dak daarna volledig vrij is van materialen. Ligt er blad op je dak, veeg dit dan voorzichtig op met een bezem of handveger en blik.

Stap 2

Nu je dak schoon en leeg is, is het tijd om te starten met de aanleg van het groendak. Eerst is het van belang om de wortelwerende folie aan te brengen op het dak. Knip of snijdt de wortelwerende folie zo op maat, dat deze het gehele dakoppervlak tot aan de dakrand bedekt met een wortelwerende laag. Indien het niet mogelijk is om de folie in één deel toe te passen op het dak, zorg dan voor circa 5 centimeter (cm) overlap met de andere delen van de wortelwerende folie.

​

Tip: wil je extra bescherming voor je dakbedekking, is het mogelijk om beschermdoek bij te bestellen in onze webshop.

Stap 3

Na plaatsing van de wortelwerende folie, kan de drainagelaag geplaatst worden. De drainagelaag bestaat uit nopjes die het water vast kunnen houden en reguleren. Zorg dat de nopjes met het beschermvlies naar boven gericht zijn (witte vlak naar boven), zodat deze kunnen dienen als opvang voor water. Zorg ervoor dat het gehele dakoppervlak is bedekt met de drainagelaag. Let op: leg de drainagelaag tot aan de dakrand.

 

Tip: gebruik ballast, bijvoorbeeld een zak substraat, om de drainagematten op de juiste plek te houden.

Stap 4

Na plaatsing van de drainagelaag is het tijd om de grindbaan te plaatsen. Zorg ervoor dat voordat je hiermee start, alle dakafvoeren (HWA's) zijn voorzien van een geschikte bladkorf. Plaats vervolgens een grindrand van 10 centimeter (cm) om de bladkorf heen en plaats vervolgens een grindrand van 10 centimeter (cm) breed tegen de dakranden aan.

 

Let op: zorg ervoor dat het grind niet per ongeluk onder de drainagebaan terecht komt.

Stap 5

Na plaatsing van het grind is het tijd om het substraat op het dak te plaatsen. Verdeel de substraatzakken (witte zakken) gelijkmatig over het dakoppervlak tot 3-5 centimeter (afhankelijk van welk type groendak) en zorg door middel van een hark dat het substraat vlak ligt.

Stap 6

Na plaatsing van het substraat en het vlak maken, is het tijd om de sedummatten uit te rollen. Zorg ervoor dat de matten goed aan elkaar aaneengesloten liggen en uiteindelijk het gehele dakoppervlak bedekken exclusief de grindbaan en dakafvoeren. Onze sedummatten zijn van hoge kwaliteit, maar kunnen minder gevulde delen bevatten. Zorg dat deze minder gevulde delen ingeboet worden met sedumplantjes uit het overgebleven sedum.

​

Tip: gooi het overgebleven sedum na aanleg niet weg, dit kan ook heel mooi zijn in de tuin of in bloempotten en bakken.

Stap 7

Bemest het dak bij voorkeur na aanleg met organische strooimest, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Geef het dak na aanleg in droge periodes direct voldoende water, zodat het Sedum voldoende grondstoffen heeft om zich te wortelen en niet direct uit te drogen. 

​

Tip: geef in droge periodes (25 graden +, zonder regen) liever één tot twee keer veel water. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort en weinig. Zorg bovendien dat je water geeft in de avond of vroege ochtend, zodat het water niet direct verdampt.

Stap 8

U heeft uw groen dak succesvol aangelegd, gefeliciteerd. Geniet van uw groendak en keep up the good work! Vergeet ons niet te taggen, wanneer je de nieuwe aanwinst op je socials plaatst ;-)

Onderhoud

De kwaliteit van het groene dak staat voorop. Om het dak in optimale kwaliteit te behouden is ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig. Voor onderhoud raden wij de volgende werkzaamheden aan om uw groen dak optimaal te laten groeien:

- Vrijmaken van onkruid

- Het revitaliseren van de planten (na 5 jaar een keer met de hark door de planten heen, dit zorgt voor het vormen van nieuwe stekjes)

- Herplanten van minder groeiende plekken

- (organisch) bemesten van het groen dak (koop de mest in onze webshop)

- Mosvrij houden van het groen dak

- Vrijhouden van de goten

​

Heeft u vragen over mogelijkheden om uw groen dak te laten onderhouden, neem dan contact met ons op.

bottom of page