top of page

Hoe werkt het aanleggen van een groen dak?

Typen groen dak

Er zijn twee hoofdtypen van groene daken: extensieve en intensieve. Extensieve groene daken zijn de meest voorkomende en vereisen het minste onderhoud. Intensieve groene daken daarentegen zijn ook bekend als daktuinen en vereisen meer onderhoud.

Dakcontrole

Voordat je begint met het aanleggen van een groen dak, voeren we eerst een dakcontrole uit. Een extensief dak kan in de meeste gevallen op een dak worden toegepast, maar in enkele gevallen moeten er wat aanpassingen gedaan worden. Tijdens een dakcontrole checken we de conditie, leeftijd en draagkracht van het dak. Het dak moet in staat zijn om het extra gewicht te dragen dat het groene dak met zich meebrengt, vooral na een flinke regenbui. Wij helpen bij de inschatting of het nodig is om het dak opnieuw te bedekken. Wanneer dit nodig is regelen we een geschikte dakdekker, zodat je volledig wordt ontzorgt. Ligt er dakgrind op het dak? Dan verwijderen wij dit voor je, zodat het groen dak aangelegd kan worden. Is er behoefte aan meer zekerheid ten aanzien van de draagkracht van het dak? Dan bieden wij hulp bij het vinden van een geschikte constructeur.

Aanleg

Het aanleggen van een groen dak gebeurt in verschillende lagen. Bovenop de waterdichte (bestaande) dakbedekking wordt een wortelwerende laag, dan een drainagelaag, dan een filterlaag met grind ter voorkoming dat substraat wegspoelt en ten slotte het substraat waarin de planten groeien.

Beplanting

Welke planten je kiest voor je groene dak hangt af van het type dak dat je aanlegt. Vetplanten zoals sedum zijn populair voor extensieve groene daken, omdat ze weinig onderhoud vereisen en bestand zijn tegen droge omstandigheden. Als je een intensief groen dak aanlegt, heb je meer opties qua beplanting, maar deze planten zullen ook meer zorg nodig hebben.

Onderhoud

Na het aanleggen van je groen dak, is het belangrijk om dit regelmatig te onderhouden. Dit houdt in dat je de beplanting water geeft in droge periodes, dode planten vervangt en controleert op onkruid. Daarnaast kun je gebruik maken van het onderhoudscontract, waarbij we twee keer per jaar tegen een vast tarief het groene dak komen onderhouden.


Green Roof Development biedt de volgende typen groen dak aan:
- Extensieve groene daken met verschillende soorten planten;
- Biodivers dak, zoals een sedumdak ingezaaid met een zaaimengsel;
- Intensieve groene daken, ook wel daktuinen genoemd;
- Extensieve groene daken in combinatie met zonnepanelen.

image00002.jpeg
bottom of page