top of page
Project1f1.jpg

Wat is een groendak?

Groene daken zijn daken die voorzien zijn van een groene toplaag van beplanting. Er valt onderscheid te maken tussen extensieve groene daken en intensieve groene daken. Extensieve groene daken bestaan uit een laag van planten op een dak. Deze daken zijn niet bruikbaar voor recreatie. Planten bestaan vooral uit Sedum planten, grassen en verschillende soorten vaste planten. Een intensief groen dak is in tegenstelling tot een extensief groen dak wel bruikbaar voor recreatie, zoals in een normale tuin. Het worden dan ook wel daktuinen genoemd. Voor daktuinen is het mogelijk om uit meer soorten planten te kiezen en een ontwerp te maken waar bijvoorbeeld ook ruimte is om een terras op het dak te creëren.

Wat is een groendak?: Over ons

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Groene daken hebben verschillende voordelen:

 • Voorkomt extra verhitting van de buitenlucht

 • Voorkomt wateroverlast bij hevige regenval

 • Isoleert: houdt warmte buiten in de zomer en warmte binnen in de winter

 • Verlaagt energieverbruik

 • Verlengde levensduur van de dakbedekking

 • Verbeterd rendement zonnepanelen

 • Vergroot biodiversiteit

Project1f2.jpg
Wat is een groendak?: Over ons
image00025.jpeg

Zonnepanelen & groene daken

Zonnepanelen en groene daken zijn beiden maatregelen voor verduurzaming. Wat veel mensen niet weten, is dat de prestatie van zonnepanelen verbeterd door een onderliggend groen dak. Zonnepanelen kunnen door de verkoelende werking van het groen dak beter presteren. Dit kan tot wel 6% extra rendement per jaar opleveren! Er zijn verschillende wetenschappelijke  onderzoeken gedaan naar zonnepanelen in combinatie met groene daken, zo ook te lezen in de volgende 'link'. Wilt u een groen dak in combinatie met zonnepanelen, neem dan contact met ons op!

Wat is een groendak?: Over ons

Wat is een daktuin?

Een daktuin is een groendak met bijvoorbeeld een terrasje, waar je lekker in de zon kunt zitten. Op grotere daken kan er zelfs een volledig stadspark of voetbalveld aangelegd worden. Een daktuin is dan ook echt om te recreëren. Een daktuin is daardoor echt een toevoeging aan je huis en tuin, welke je meer buitenruimte biedt en een echt tuingevoel geeft! 


Een daktuin biedt bovendien meer mogelijkheden voor verschillende typen beplanting, zoals vaste planten. Dit is nog beter voor de biodiversiteit. Verder slaan daktuinen nog meer regenwater op dan normale groene daken. 

2ad6218d-1b34-4d48-8a31-126ec542dcbc.jfif
Wat is een groendak?: Over ons

Handige weetjes

 • Voor een extensief groen dak behoef je geen vergunning aan te vragen

 • Het benodigd extra draaggewicht van een extensief groen dak is afhankelijk van de hoeveelheid waterberging 65 kg per vierkante meter of hoger

 • Een extensief groen dak heeft een waterbergend vermogen van minimaal 25 liter water per vierkante meter, wat door toevoeging van meer substraat en drainage verder op kan lopen 

 • Een groen dak kan ook aangebracht worden op hellende daken

Wat is een groendak?: Tekst

Een groendak aangeplant met sedum plugplanten

Groendaken kunnen op verschillende manieren aangeplant worden:

- met sedummatten

- sedumspruiten

- sedum plugplanten

Sedum plugplanten geven de mogelijkheid om een keuze te maken in welke sedumsoorten op verschillende plekken geplaatst kunnen worden. Zo is het mogelijk om hogere soorten te gebruiken voor een betere zichtbaarheid. De keuze van soorten, biedt ook extra mogelijkheden om de biodiversiteit te verhogen.

project1f3.jpeg
Project1f2.jpg
Project1f1.jpg
3b65aeac-c9c0-4507-b571-29042be6b58b.jfif
Wat is een groendak?: Welkom

Meer informatie of vrijblijvende offerte aanvragen?

Bedankt voor de inzending!

Wat is een groendak?: Contact
bottom of page